Mode, skönhet och annat roligt

Tips & Råd för att vara fin

Handdukstorkar

Finns det något bättre än att gå ut ur duschen och svepa in sig i en mjuk och varm handduk? Eller att kliva ur badet och direkt i en varm morgonrock? Med en handdukstork kan du alltid ha en varm handduk inom räckhåll. En handduk som torkar fort tenderar att vara fräschare än en som får hänga och torka under en längre period. Dessutom fungerar en handdukstork som en värmekälla i badrummet och hjälper till att få bort fukten. Win-win alltså!

Olika varianter av handdukstorkar

Idag finns många varianter av handdukstorkar. Dels gällande vilken teknik som används, dels hur den ser ut. En handdukstork kan vara riktigt snygg och stå ut i designen, men du kan också välja att låta den smälta in i övrig inredning.

Vattenburna handdukstorkar

Vattenburna handdukstorkar kopplas in direkt till ditt befintliga värmesystem. Om du vill kunna använda handdukstorken när det är varmt ute och värmesystem är avstängt kan du, om du har en kombitork, koppla in en elpatron för att värma handdukstorken. För att använda en vattenburen handdukstork behövs en vattenventil, vilket oftast behöver köpas till. En vattenburen handdukstork kan användas i stället för vattenburet element (under förutsättning att det går att värma med elpatron under den varma perioden), men se till att du köper en handdukstork som motsvarar storleken på elementet så att det värmer tillräckligt mycket. Stor modell, eller många rör, är att föredra. Tänk också på att det kan bli kallare på golvnivå då handdukstorken sitter högre upp på väggen än ett element, och att förmågan att värma påverkas också av hur stor del av handdukstorken som är fri. Kanske kan du kombinera med golvvärme? 

Handdukstorkar drivna med el

En handdukstork som drivs med el har en invändig värmekabel och en stickkontakt. Precis som allt annat som drivs med el i hushållet läggs kostnaden för uppvärmningen på din elräkning. Den kan också ha en elpatron, vilket kan kombineras med ovanstående vattenburen handdukstork. Elpatronen har en termostat som slår av strömmen när en viss temperaturgräns uppnås. Kostnaden kan hållas nere om du t ex har solceller som kompletterande uppvärmning.

Handdukstorkar – horisontella eller vertikala?

Förutom att välja vilken funktion och storlek handdukstorken ska ha behöver du också fundera över modell och utseende. Ska många handdukar torkas på en gång så behöver du välja en större handdukstork. Vart kommer du placera torken? Ska den sitta vertikalt eller horisontellt? Vill du ha utfällbara ”armar” som du kan justera? Eller ska din handdukstork vara minimal och bara ha en enda lång stång? Numera går handdukstorkar att få i alla möjliga färger. Kanske vore det snyggt att matcha handdukstorken med resterande badrumsinredning? 

Lycka till med ditt val i djungeln av handdukstorkar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *