Mode, skönhet och annat roligt

Tips & Råd för att vara fin

Smarta glödlampor – Fördelar och Nackdelar

Smarta glödlampor kan tyckas vara en produkt från framtiden, men de har faktiskt funnits i årtionden. De utvecklades först i slutet av 1960-talet, och efter en del experiment med olika tekniker valdes LED-belysning som det bästa sättet att gå till väga.

Fram till nyligen har dock dessa glödlampor förblivit oöverkomligt dyra för de flesta människor. Numera har dock LED-tekniken utvecklats så mycket att priserna sjunker dramatiskt – vilket gör dem mer överkomliga än någonsin tidigare.

Detta är goda nyheter om du vill spara pengar på dina energiräkningar eller bara allmänt vara grönare! Men vilken glödlampa ska du köpa? Det finns många alternativ där ute – alla med sina egna för- och nackdelar.

Hur fungerar en smart glödlampa?

smarta-glödlampor - mobilapp

Smarta glödlampor ansluts till internet och kan styras med en mobilapp. Det innebär att du kan ändra ljusets färg och intensitet beroende på ditt humör eller behov.

Många smarta glödlampor har också röststyrning, så du kan styra dem utan att ens behöva ta upp telefonen ur fickan!

Vissa glödlampor har till och med rörelsesensorer, så att de kan stänga av när ingen är i rummet.

Smarta glödlampornas historia

Smarta glödlampor har funnits i årtionden, men de har först nyligen blivit prisvärda och tillgängliga för den vanliga människan.

Ett av de första företagen som utvecklade smarta glödlampor var Philips, i samarbete med MIT. De släppte sin första smarta glödlampa 1998, men den var mycket dyr och endast tillgänglig för kommersiella kunder.

Det var inte förrän 2012 som Philips släppte en mer prisvärd version av sin smarta glödlampa – Hue. Denna glödlampa kunde styras med en mobilapp och gjorde det möjligt för användarna att ändra ljusets färg och intensitet beroende på deras behov.

Sedan dess har många andra företag utvecklat sina egna versioner av den smarta glödlampan. Vissa har röststyrning, medan andra har rörelsesensorer. Priserna sjunker hela tiden

Fördelarna med att använda smarta glödlampor

Det finns många fördelar med att använda smarta glödlampor i hemmet. Här är några av de viktigaste:

1. Smarta glödlampor sparar pengar på din energiräkning.

LED-lampor använder upp till 90 % mindre energi än traditionella glödlampor, så de kan hjälpa dig att spara mycket pengar på dina energiräkningar

2. Smarta glödlampor gör ditt hem mer energieffektivt.

LED-lampor avger mycket lite värme, vilket innebär att du också kan spara pengar på dina luftkonditioneringsräkningar

3. Smarta glödlampor hjälper dig att bli mer miljövänlig.

LED-lampor håller i upp till 50 000 timmar, vilket är mycket längre än traditionella glödlampor. Vilket innebär att du inte behöver byta ut dem lika ofta

4. Du kan styra dina lampor med din telefon!

Du behöver aldrig mer snubbla i mörkret igen – använd bara en app. på din telefon för att styra alla lampor i huset

Behöver du nya smarta LED-lampor till din bil? – Gå in och kika hos – www.xenonkungen.com/se

Nackdelarna med smarta glödlampor

smarta glödlampor

Även om det finns många skäl att köpa en smart glödlampa finns det också några nackdelar. Här är vad du bör tänka på innan du gör ditt köp:

1. Smarta glödlampor behöver en internetuppkoppling för att fungera.

För att dina lampor ska kunna styras från din telefon måste de anslutas till internet. Om du har ett ojämnt wifi är detta kanske inte särskilt tillförlitligt

2. De är dyra

Genomsnittspriset för smarta glödlampor är cirka 50 dollar – mycket dyrare än traditionella glödlampor

3. Alla smarta glödlampor är inte kompatibla med andra märken.

Det betyder att om din glödlampa går sönder måste du ersätta den med samma märke. Annars kommer din telefon-app. inte att fungera.

Behöver jag Bluetooth eller WiFi?

Du måste se till att lampan du köper är kompatibel med ditt befintliga internetsystem. Vissa lampor ansluts till WiFi, medan andra använder Bluetooth-teknik.

Hur länge håller smarta glödlampor?

Smarta glödlampor har vanligtvis en livslängd på upp till 50 000 timmar. LED-lampor brukar hålla längre än CFL-lampor eller HID-lampor, så de är mer tillförlitliga.

Så här väljer du lampa efter dina behov!

Det finns många olika märken på marknaden som alla har lite olika fördelar. Här är en lista över några av de viktigaste märkena och deras viktigaste egenskaper:

Philips Hue – röststyrning, rörelsesensorer, möjlighet att ansluta till andra appar.

Sylvania/Osram Lightify – har en separat hubb som kan styra upp till 50 lampor, styr lamporna från dina Alexa- eller Siri-enheter (om du har en iPhone eller Apple-enhet)

LIFX – den ljusaste lampan på marknaden, kan byta färg.

Belkin WeMo – du kan justera ljusstyrkan och stänga av den med en enda knapp på din telefon, har en separat hubb som kan styra upp till 50 lampor.

Sammanfattning om smarta glödlampor:

Smarta glödlampor är dyrare än traditionella lampor, men de förbrukar också upp till 90 % mindre energi och håller längre. Detta är särskilt viktigt om du är miljömedveten eller vill spara pengar på dina månadsräkningar.

Läs mer här på bloggen om mode – skönhet & annat roligt till hemmet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *