Mode, skönhet och annat roligt

Tips & Råd för att vara fin

Städa hemma – 7 ställen du förmodligen inte tänker på!

Att städa hemma och att lyckas bra med det är inte alltid så självklart som man kan tro.

Ofta missar vi det som vi ständigt har mitt framför näsan – Men du är långt ifrån ensam. Nedan ska vi kika på 7 olika stället som är just väldigt lätta att missa men som faktiskt borde få lite mer kärlek – Ändå blir de lätt bortglömda.

1. Hur gör du med målade väggar när du städar hemma?

Väggar samlar otroligt mycket damm, men det är liksom ingenting man direkt tänker på. Men tänk så sällan man ändå dammsuger eller tvättar av just väggar. Ju oftare du gör det desto mer förebygger du att smutsen “bygger upp sig”. Gäller det målade väggar ä det bra att använda en mjuk borste eller sådana här damm servetter som är elektrostatiska.

KOM DOCK IHÅG!

Damma alltid av väggen innan då går på med några rengöringsvätskor, då kemikalierna i dessa blandat med dammpartiklar kan lösas upp och istället lämna jättetråkigt märken efter sig, som dessutom kan vara svåra att få bort. Tips för att hålla ditt hem fri från influensa.

Har du barn? 🙂 Ja då har du säkert sett hur alla dessa små fingeravtryck plötsligt dyker upp överallt när solen skiner på. På väggarna kan dessa vara lite luriga att få bort faktiskt, men här kommer några tips som ändå kan underlätta.

Ett milt rengöringsmedel ihop med en mjukare tvättsvamp kan vara värt att börja prova med. Använd dock inte den grova sidan på svampen, då den kan göra märken på väggen.

Får du ändå inte fingeravtrycken att försvinna finns det lite husmorstips att ta till: Du blandar samman 4,5 liter vatten med 1 dl bakpulver – Doppar i svampen och stryker med svampens mjuka sida över på väggen där fläckarna är – Och torkar av med ren trasa efteråt.

2. Täcken och kuddar

Vi tillbringar nästan en tredjedel av våra liv i sängen, men trots detta lägger vi inte mycket tid på uppfräschning av täcken och kuddar. Med tiden klumpas fjädrar och dun ihop sig i våra täcken, vilket leder till att täcket kan kännas tunt och tråkigt. En anledning till detta är att fjädrarna drar åt sig fukt från våra kroppar. 

I täckena klumpas fjädrar och stoppning ihop efter en tids användning vilket märks av att det kan kännas tunnar och lite tråkigare. Anledningen till det är att fjädrar och stoppning dra åt sig av fukten vi utsöndrar från våra varma kroppar under tiden vi sover.

För att försöka hålla täcket fluffigt och fritt från kvalster, bör det tvättas åtminstone 1 gång per år. Det gör att även kvaliteten och livslängden på ditt täcke bli längre.

3. Frånluftsventiler – Hur ofta gör du rent dem?

Att göra det självklara som att andas in frisk och fräsch luft hemma är inte en självklarhet. Man behöver se över sina ventiler emellanåt och torka ur och tvätta rent dem. Detta gör du enkelt genom att handdiska dem för att bli av med damm, smuts och i många fall även lite sol. – Det är faktiskt inte svårare än så.

4. Fönsterlister och fönsterbänker

Dessa är verkligen som magneter till att dra till sig damm och smuts. Sommartid är värst såklart med allt flugor och andra insekter som inte alls är trevliga att ha omkring sig därför. Men kommer du bara ihåg att varje gång du dammsuger, så torka alltid även av fönsterlisterna och fönsterbrädorna, så slipper de samla på sig.

Boka gärna en professionell fönsterputsning

städa hemma - tvätta fönster

När vi ändå är igång och tvättar fönsterbänkar och lister är det ju jätteskönt med den sista finnischen såklart – Nytvättade fönster! Vill man slippa gärna det själv, är det är busenkelt att beställa hem.

På SverigeCo är de proffs på just fönsterputsning Göteborg och med jättefina erbjudanden!

Utforska även bloggen flyttstadstockholm.

5. Glödlampor och Lampskärmar

städa hemma - lampskärm och bok

Återigen har vi det mitt framför oss hela tiden – Ibland kan man till och med känna lukten av bränt damm från glödlamporna som inte förrän då påminner oss om att det var längesedan det fick sig en avtorkning. – Här behöver oftast bättring.

6. Tillbehör och Städmaterial

Glöm inte att även “städmaterialet” behöver rengöras med jämna mellanrum. Det gäller såväl som dammsugaren med att se till att byta filter med jämna mellanrum och dess tillhörande slang, som man med fördel kan lägga i blöt med rengöringsmedel i badkaret. Sopborsten, moppen, som kan behöva tvättas att och göras fräsch från både damm och hår. Glöm inte att vrida ur allt ordentligt efteråt så att det inte torkar för långsamt och börjar lukta mögel. Lika så trasor som behöver kokas för att bli av med alla bakterierna. 

Vill du istället slippa att städa hemma?

Då finns det olika alternativ att ta hjälp i från – En Robotdammsugare kan vara ett alternativ – Men vill du inte bekymra dig för vare sig städmaskiner eller rengöringsmedel. Då kan du istället anlita en städfirma.

7. Att städa hemma innebär även att ta hand om mattorna

Handen på hjärtat… åker mattorna ut på vädring varje vecka – Det borde dem! Men istället är detta det vanligaste uppdraget i städningen som vi försummar. Ändå gör en matta ett sådant fräscht intryck när man har skakat av och vädrat den ordentligt. Prova själv och känn efter.

Ett litet extra tips på vägen! – Kolla även över dina gardiner, häng åtminstone ut dem på lite vädring om du inte hinner tvätta och stryka dem. – Eller vill du byta till nya?
Spana gärna in de nya gardintrenderna här!

Vill du ha mer tips på: Roliga saker – Hem – Mode – Skönhet?

MinBaby.se

Pappi.se

Så fortsätt läs mer på bloggen här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *